preskoči na sadržaj

Osnovna škola Novi Marof

 

Dobro došli na stranice

Područne škole Mađarevo!

( šk. god. 2017./2018.)

 

Predavanje "Vlak je uvijek brži"

(16. 3. 2018.)

Akcija "Vlak je uvijek brži" u organizaciji Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskih željeznica- infrastrukture te PU Varaždinske započela je svoj niz predavanja posjetom našoj školici u sklopu koje je održano prvo takvo predavanje za  sve učenike i djelatnike škole. Predavači Danijela Barić sa Fakulteta prometnih znanosti Zagreb i Sanja Paić iz Hrvatskih željeznica željele su ukazati na opasnost od tzv. „divljih“ prijelaza preko željezničke pruge, a kroz kraći film i izlaganje učenici su upoznali osnove prometne kulture željezničkog prometa. Uz to su učenicima podijeljene majice žapca Andrije, brošure s upozorenjima na opasnosti u željezničkom prometu te blokići i penkale kao i privjesci.

 Voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske,  Danijel Posavec učenike je educirao o sigurnosti u vožnji osobnim autom(kao suvozači) i biciklima(kao vozači). Uz zanimljive demonstracije, podsjetio je učenike na poznavanje semafora za pješake i vozače te na osnovne prometne znakove koje bi kao sudionici u prometu, učenici trebali znati. Ispostavilo se da su učenici dobro upućeni u poznavanje prometnih znakova i propisa kojih se trebaju kao pješaci pridržavati u prometu.

Ovim i sličnim sadržajima, nikad nije dovoljno djecu opominjati i skretati im pozornost  na moguće propuste i opasnosti u prometu, jer djeca su samo djeca i često puta, zaigrani, ne obraćaju pažnju na zbivanja oko sebe, a to , nažalost, može dovesti do neželjenih posljedica pa je ovakva akcija hvalevrijedan projekt u prevenciji prometnih nezgoda. G.R.

 

Božićna  priredba

(20. 12. 2017.)

Te srijede u našoj maloj školi ponajmanje je nedostajalo uzbuđenja. Učenici, jednako kao i učiteljice s nestrpljenjem su iščekivali početak još jedne božićne priredbe. Prilika je to da se svatko pokaže u najboljem svjetlu jer, ima nas podosta za jednu područnu školicu i svatko ima dara za nešto drugo, tako da su učiteljice nastojale sve talente okupiti u završnu svečanost i pokazati svima prisutnima kako trud i volja mogu biti dobra kombinacija za kvalitetan program.

Na repertoaru su se našle prigodne pjesme, recitacije, gluma, folklor...veselja i ritma bilo je na pretek, pa gledatelje ni trenutka nismo prepustili dosadi i monotoniji. U prepunom hodniku posjetitelja tražilo se mjesto više odakle bi se program mogao dobro pratiti jer pozornica nije ništa drugo nego dio hodnika.

 Kroz ovogodišnji program vodili su nas učenici četvrtog razreda, Marta i Martin, a prostor ove stranice , svakako je premali da bi na njemu bile prikazane fotografije svih točaka programa. Nešto malo više od sat vremena je brzo prošao. Publika, zadovoljna onim što smo joj pokazali, nagradila nas je gromoglasnim pljeskom, a pohvale baka, djedova, teti i roditelja, pljuštale su kao iz kabla. Kako i ne bi kad jedna područna škola sa tridesetak učenika može pripremiti takav "cjelovečernji" program da bi ga svakako voljeli pogledati i oni koji nemaju u njoj svoje đake. 

Do sljedeće prilike i nove božićne priredbe bit ćemo za godinu dana stariji, pretpostavljam i za hrpu stvari pametniji. Zahvaljujem svim sudionicima i njihovim mentorima na divno odrađenom programu,a teti Barici na suradnji i pomoći u uređenju "pozornice" i školice prekrasnim božićnim ukrasima. 

 Učenicima želimo odmor od školskih briga i pokoju pahulju snijega , a svima zajedno

Blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu.

Djelatnice PŠ Mađarevo

 

Sveti Nikola u našoj školi

(6. 12. 2017. g.)

Ove je godine, čini se, bila nesvakidašnja potreba za sv. Nikolom jer je nekim čudom nastala nestašica za tim dragim i iščekivanim gostom. Naime, od silne zaposlenosti, neki Nikole nam nisu mogli doći, neki su morali na bolovanje, a neki u mirovinu tako da je pravim čudom  sv. Nikola stigao do nas. Veselo društvo naših školaraca s nestrpljenjem ga je iščekivalo,  pogotovo prvašići kojima je ovo bio ipak prvi susret sa Nikolom u školi. Svi  su bili vidno uzbuđeni tako da su sadržaji nastave ovog dana, razumljivo, bili u drugom planu. Sv. Nikola je došao nečujno, kako i dolikuje,  tako da ga nitko nije primijetio sve dok se nije oglasilo njegovo zvonce.

Učenici su sa svojim učiteljicama  pripremili točke programa kojima su, kako i priliči, dočekali i uveselili sv. Nikolu ne bi li vreća s darovima bila što izdašnija.

 Našlo se tu red pjesme, pa red recitacija i tako redom do kraja programa...S pjesmom je započela i završila svečanost, a zadovoljan programom,sv. Nikola je podijelio najprije bombone i lizalice iz svoje čizmice, a zatim i slatke paketiće na opće veselje svih prisutnih. Iako su mnogi zavirivali pod njegovu sijedu bradu, ostala je tajna, tko nam je to ove godine došao?

Ah, tako brzo prođe sve što je lijepo. Sad nam preostaje čekati godinu dana do ponovnog susreta i veselja u školi povodom sv. Nikole.

Dragi sv. Nikola, od srca ti zahvaljujemo što si nam došao i uveselio ovaj dan našim đacima. Tradicija obilježavanja Nikolinja u školi nastavila se na opće veselje svih nas, a…

…SVIM NIKOLAMA I NIKOLINAMA ŽELIMO SRETAN IMENDAN!!! Djelatnice PŠ Mađarevo

 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

(13.10.2017.)

U našoj maloj školici, kao i svake godine do sada, obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Mjesec listopad vrvi danima kojima se nešto obilježava,no ovo je ipak jedan od važnijih i to s razlogom. Djecu je dobro podučiti da se za kruh naš svagdašnji oduvijek trebao uložiti trud i muka kako bi ga se imalo na stolu svaki dan. Osim toga, današnjim generacijama djece, nepoznanica je glad i pojam da su neki ljudi, neka djeca – željni kruha. Ovakvim obilježavanjem, nastojimo djecu potaknuti na razmišljanje, ali i na zahvalnost za sve ono što imamo svakodnevno na svojim stolovima potrebno u životu. Osim raznovrsnih pripravaka kruha i peciva, bilo je tu i kolača, a i svakojakih jesenskih plodova kojima smo ukrasili stolove.

Nakon pripreme, obilježavanje je započelo 1.školski sat kraćim svečanim programom učenika po razredima; recitacijama i pjesmama, nakon čega je uslijedio blagoslov i blagovanje hrane.

Kako to biva, blagoslovljene hrane je bilo dovoljno za konzumaciju i još je preostalo da se podijeli svakome kako bi se ponijelo kućama. Ovakvim događajima njeguje se duh zajedništva i suradnje pa se zahvaljujemo svim roditeljima, bakama i ukućanima koji su na bilo koji način doprinjeli obilježavanju ovog dana u našoj školi.G.R.

 

Posjet Etno parku "Gradišće"

(12.10.2017.)

Sa početkom jeseni zaredale su se kiše i loše vrijeme,no u četvrtak, 12. 10. dan je bio kao stvoren za posjet našim dugogodišnjim domaćinima u Etno selu Gradišće, a razlog je bio uobičajen: radionice povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje. Gdje bi se bolje i ljepše mogao obilježiti taj dan nego u prirodi i u autentičnom ambijentu seoskog imanja gdje se sve što smo pripremali moglo ispeći u starinskom šparetu?

Radilo se u dvije radionice:

  1. Izrada jabučnice
  2. Izrada  peciva

Dok su prvašići obilazili kućice unutar Etno sela jer im je ovo prvi školski posjet selu, za to vrijeme su dvije grupe zdušno radile na svojim zadatcima. Drugašići su oprali su ruke i zasukali rukave pa je posao sa tijestom mogao otpočeti. Mijesili su klipiće, izrađivali pužeke i kiflice; svatko je mogao pokazati svoju kreativnost. Nakon uspješno obavljenog posla, nestrpljivo su čekali degustirati vlasite pekarske uratke. Za to vrijeme učenici 3.i 4. razreda okušali su se u poslovima oko dobijanja jabučnice. Najprije su drvenim čekićem trebali drobiti jabuke, zatim su ih stavljali u prešu i uz pomoć stričeka Hranislava pokušavali cijeđenjem dobiti sok koji su mogli odmah točiti u čaše i probati.

Prvašići su po povratku iz obilaska sela, bili posljednja grupa koja je radila peciva, a nakon obavljenih zadataka svi su se mogli zabavljati igrajući pikado ili su pokušavali kuglom rušiti čunjeve ili istimariti kojeg od dvojice ponija, Maxa ili Rokya. Nekolicina učenika je otišla u obližnji šumarak i nabrala pune džepove kestenja koje su potom pekli na tabli starog zidanog špareta.

 U ugodnom društvu i druženju, vrijeme je brzo proletjelo. Već je nova skupina djece, Gradskog vrtića Novi Marof dolazila da zamijeni veselu graju školske djece. Dogodine,ako nas vrijeme posluži, vratit ćemo se ponovno u ovaj kutak netaknute prirode i oazu mira.

Zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu. G.R.

 

DJEČJA SMOTRA FOLKLORA U REMETINCU - 2.10.2017.

 

Po prvi puta, ove godine,na poziv gđe. Nadice Puškadija, učenici Etno grupe iz naše škole sudjelovali su u Dječjoj smotri folkora, a povodom Čiselskog proščenja u Remetincu. Time smo uzvratili posjet KUD-u Remetinec koji su nam bili gosti na ovogodišnjim Danima pere u Mađarevu. Iako je ovo bio prvi nastup izvan naše škole i mjesta, učenici 2., 3.i 4.r. bili su dostojni predstavnici naše male područne školice.

U programu su sudjelovali sa recitacijama „Dva pajdaša“, u izvedbi Nikole Volarića i Matije Horvata(3.r.) te „Sve su puce v zamuš otišle“ u izvedbi Marte Falat(4.r.) .

Budući da Etno grupa njeguje sve oblike tradicijskog izričaja preko govorene riječi, običaja, odijevanja, očuvanja starih uporabnih predmeta, pjesama i plesa, u sklopu grupe djeluje i folklorna skupina „Mustači“, a oni su se predstavili tradicijskim pjesmama i plesovima kajkavskog nariječja: „Raca plava po Dravi“, „Ja posijah repu“, „Već tri dana jašem ja z Varaždina“ i „Varaždinu na placu“. Kako mi nismo KUD i nemamo svoj prateći tamburaški sastav, bili smo jedini izvođači koji su pjevali i plesali uz glazbenu pratnju sa nosača zvuka, ali to ni najmanje nije utjecalo na cjelokupan ugođaj jer su srčani folkloraši pjevali iz sveg glasa i srca te pokupili gromoglasan pljesak publike.

Veliko hvala roditeljima koji su podržali naš nastup. Mogu biti ponosni na svoju djecu, kao što je i učiteljica ponosna na svoje učenike.

 

 

 


RASPORED ZVONA
 
Za matičnu školu, PŠ Podevčevo, PŠ Remetinec,
PŠ Ključ i PŠ Mađarevo

1. sat  8.00 - 8.45  

2. sat  8.50 - 9.35  

( užina za 1. do 4. razred - veliki odmor za njih do 9.55 )

 3. sat  9.40 - 10.25 

( užina za 5. - 8. razred - veliki odmor za njih do 10.45)

4. sat 10.45 - 11.30

 5. sat 11.35 - 12.20 

( prijevoz autobusa )

 6. sat 12.25 - 13.10  

( prijevoz autobusa )

 7. sat 13.15 - 14.00  

( prijevoz autobusa )

 
Za roditelje i učenike

Upisi u srednju školu

Dragi učenici i roditelji učenika osmog razreda u privitku se nalaze poveznice na  informacije uz upis u prvi razred srednje škole.

http://upisi.weebly.com

Kalkulator bodova za upis u srednju školu

https://www.srednja.hr/srednja-kalkulator/

Centar izvrsnosti

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkoviCMS za škole logo
Osnovna škola Novi Marof / Zagorska 23, HR-42220 Novi Marof / os-novi-marof.skole.hr / ured@os-novi-marof.skole.hr
preskoči na navigaciju