U povodu Dana kruha – izvanučionička nastava u u okviru B1 aktivnosti grupe
Kemija i prehrana – odlazak u Etno selo Gradišće
U četvrtak, 16. listopada 2025. godine održana je izvanučionička nastava u okviru B1 aktivnosti grupe Kemija i prehrana. Učenici polaznici u povodu Dana kruha posjetili su Etno selo Gradišće u Madžarevu i sudjelovali na radionici Kako napraviti zdiganjke. Pratnja učenicima bila je voditeljica grupe Martina Melnjak, učiteljice Ivana Kopjar - Vašak i Valentina Česi.
Toplu dobrodošlicu poželjele su nam vrijedne domaćice Etno sela – teta Marica i teta Vesna. U idiličnom i rustikalnom ambijentu Ivkine hiže učenici su učili kako napraviti kruh i druga tradicionalna jela od dizanog tijesta – orehnjaču, makovnjaču, buhtle i sl. Voditeljica grupe, prof. Martina Melnjak učenicima je objasnila i fizikalno-kemijske promjene koje se javljaju tijekom fermentacije tijesta. Učenici su razgledali stare zagorske hiže - Barinu i Katinu hižu - i saznali kako se to nekoć živjelo. Pripremljene zdiganjke pekle su naše domaćice teta Marica i teta Vesna u krušnoj peći, a mi smo s nestrpljenjem čekali da kušamo kako je ispalo. Očarani ljepotom prirode i rustikalnih kućica iz davnih vremena, puni dojmova veselimo se ponovnom dolasku u Etno selo Gradišće.
Učenici polaznici grupe i voditeljica Martina M.
%20(1).jpg)